НАМАЛЕТЕ ПИКОЧНАТА КИСЕЛИНА С ТЕЗИ ДОМАШНИ СРЕДСТВА ЧАСТ II

Повишената пикочна киселина или хиперурикемия е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с необичайно повишени серумни нива на пикочна киселина, които се дължат на намалена екскреция от бъбреците и/или на повишено производство на пикочна киселина.

Високите нива на пикочна киселина предизвикват подагра – форма на възпалителен артрит, който засяга всеки трети мъж и всяка пета жена. Освен основен рисков фактор за развитието на подагра, повишената пикочна киселина допринася и за развитието на някои хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни проблеми и други.

 

В тази и в предходната статия Ви разкриваме възможности за поддържане и регулиране на нивата на пикочна киселина в домашни условия, без употребата на лекарства.

6. Пийте чай от полски хвощ 

Полският хвощ има много силен диуретичен ефект и подпомага изхвърлянето на уратните камъни, следствие на повишената пикочна киселина.

Допълнителната полза от употребата на Хвощ се свърза със съдържанието на органичен силиций, който действа болкоуспокояващо, особено при възпалителни заболявания на ставите.

7. Яжте храни, богати на фибри

Диетичните фибри представляват несмилаеми растителни полизахариди, които присъстват в големи количества в плодовете, бобовите растения, зеленчуци и зърнени култури. Те се считат за основен здравословен компонент и е доказано, че намаляват риска от метаболитни нарушения, включително и от подагра.

Нивата на пикочна киселина се определят между баланса на чернодробното производство на урат и пътищата му за отвеждане през червата и бъбреците. По този начин се свързват с приема на фибри, понеже те имат потенциала да подобрят бъбречната функция, а също така и да увеличат скоростта на чревния транзит и фекалния обем.

 

 

8. Избягвайте пурините

Когато нивото на пикочна киселина в организма Ви е високо, тогава трябва да се намалят и напълно изключат от дневното меню храни и напитки, богати на пурини. Такива са: сьомга, морски дарове, скумрия, аншоа, червено месо, черен дроб, карантии, грах, алкохол и храни и напитки, които са приготвени с царевичен сироп, който е с високо съдържание на фруктоза. Вместо това трябва да се наблегне на протеини с ниско съдържание на пурини, като: яйца, пилешко, пуешко и патешко месо, риба тон, ядки, зехтин, маслини, авокадо и други зеленчуци. Бирата и дестилираните алкохолни напитки са свързани с повишен риск от подагра и повтарящи се пристъпи. Умерената консумация на вино обаче не увеличава риска от пристъпи на подагра. Избягвайте алкохола по време на пристъпи на подагра и ограничете алкохола, особено бирата, между пристъпите.

9. Движете се редовно

Редовното движение и упражненията могат да спомогнат много за намаляване на пикочната киселина. Вместо тежки и изморителни упражнения, болните могат да се насочат към туризма, колоезденето, плуване и разходки в парка. Пилатес и йога са полезни за изграждане на сила и тонизиране на тялото, а тренировки със собствено тегло – за трениране на съпротива и сила. Движението подпомага циркулацията на кръвта и лимфиният дренаж, като по този начин съдейства за извеждане на излишните течности.

 

10. Използвайте билкови хранителни добавки

Тук много важно е да се отсеят качествените хранителни добавки, които освен, че са ефикасни, също са и БЕЗОПАСНИ.

От многообразието на пазара, човек лесно може да се заблуди и обърка. За да е безопасна за пациентите, хранителната добавка трябва да отговаря на регламенти, произтичащи от европейски директиви и да се отнася към задължителните изисквания в законът за храните. Контролният орган, който следи за това е Българска Агенция по Безопсност на Храните. Тя поддържа регистър, в който са вписани всички одобрени хранителни добавки и всеки пациент може да свери дали продуктът към който се е насочил, е одобрен и безопасен. Можете да ги видите тук: https://bfsa.egov.bg/wps/portal/bfsa-web/registers/Reg_HD_N%205.08.2022

Българският натурален продукт „Подагразон“ е с доказана ефективност и напълно безопасен за употреба. Вписан в регистъра на Българската агенция по безопасност на храните с №Т222304187. Той намалява нивата на пикочна киселина по физиологичен начин и спомага за разтварянето и извеждането на кристалчетата вън от организма.

Подагразон

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *