Какво се случва с тялото при недостиг на колаген

Колагенът е структурен нишковиден протеин и е основен компонент на всички съединителни тъкани, което го прави едно от най-важните вещества за човешкото тяло. Той е отговорен за здравината и еластичността на кожата, сухожилята и кръвоносните съдове; влиза в състава на ставите; прави зъбите, косата и костите здрави; и ускорява процесите на регенерация. Именно колагенът ни помага да останем млади и активни, затова често го наричат „протеинът на младостта“.

За съжаление с възрастта производството на собствен колаген намалява, като след 30-тата година, човек започва да губи по около 1% от ценния протеин годишно. При жените с настъпването на менопаузата производството на колаген намалява драстично с цели 30% само през първите пет години. В резултат на този дефицит кожата и мускулите започват да губят своята еластичност, появяват се бръчки, мускулите отслабват, костите стават по-крехки, а ставите по-малко подвижни. Някои нездравословни навици, като: тютюнопушенето, високите нива на стрес и хроничното безсъние могат да ускорят още повече разрушаването на колагеновите влакна и да засилят агресивността на дегенеративните процеси.

 

Как да разберете дали имате недостиг на колаген?

Най-лесният начин е да се погледнете в огледалото. Ако кожата е суха и отпусната, появили са се преждевременни бръчки, ноктите са чупливи, имате косопад и нездрав вид на косата – това са очевидни признаци на колагенова липса. При силен дефицит се появяват болки в ставите и загуба на костна минерална плътност.

Добрата новина е, че загубата на колаген лесно може да бъде компенсирана с допълнителния прием на качествени добавки.

 

Как да изберем най-добрата добавка с колаген?

Колагенът е най-ефективен, ако се приема през устата, а не под формата на кремове, маски и серуми. Прилагането му върху кожата не дава толкова значителен ефект, колкото вътрешния прием, като това се дължи на факта, че хранителните вещества най-добре се усвояват през стомашно-чревния тракт и колагенът не прави изключение. Ето защо на първо място трябва да насочим вниманието си към колаген, който се приема вътрешно.

Важно е също така колагенът да е хидролизиран, защото хидролизираните колагенови пептиди имат най-добра абсорбция на клетъчно ниво, с което се увеличават многократно здравосовните ползи за организма.

Друг важен фактор при избора на правилната добавка с колаген е, че течностите доказано много по-добре и по-бързо се усвояват от организма, в сравнение с таблетните или прахообразните форми.

С информацията дотук стана ясно, че най-големи ползи бихме имали от приема на хидролизиран колаген в течна форма. Това стеснява кръга на разнообразието от хранителни добавки на пазара.

При колагена с пълна сила важи и правилото „колкото повече, толкова повече“. Ето защо е време да засегнем и може би най-важния въпрос – за количеството. На българския пазар в момента най-голямото количество хидролозиран течен колаген – внушителните 14 000 mg, се съдържат само в хранителната добавка F14+. Продуктът е без аналог, с безкомпромисно качество и висока ефективност, осигурявайки невероятни ползи за здравето и красотата.

F14+ се предлага в две форми с еднакъв състав и количество на активните съставки: Бутилка от 1000ml с мерителна чашка и Кутия с 30 течни сашета.

F14+ бутилка 1 000ml  мерителна чашка            F14+ Кутия с 30 течни сашета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *