Ползи от канелата – от подправка до хранителна добавка

Канела
Ароматът на Канела винаги предизвиква у нас приятни чувства, свързани с домашен уют, топлина и разбира се празнични сладкиши. Въпреки, че Канелата е една от най-популярните и разпознаваеми подправки в кулинарията, тя е не по-малко използвана и за здравословни цели.

Наскоро на пазара се появи отлична хранителна добавка, съдържаща Канела – 

Vitamineo е нов комплекс мултивитамини на природна основа, който съдържа канела. Първите данни за употребата на Канела като лечебно средство датират от 2000 г. пр.н.е. и са от Древен Египет. Египтяните ценили високо лековития природен дар, като дори имало периоди, в които Канелата се е търгувала по-скъпо и от златото. През Средновековието лекари са използвали успешно подправката за лечение на най-различни състояния: от кашлица и възпалено гърло, до артрит.  

Но защо Канелата е толкова ценна и се счита за универсално натурално лекарство?

Ето десетте здравословни ползи, заради които най-често се използва Канелата:  
 1. Канелата управлява нивата на кръвна захар и намалява риска от диабет тип II

Едно от най-познатите свойства на Канелата, е това, че тя има механизми да влияе на количеството глюкоза, което навлиза в кръвния поток. Освен това тя повлиява и чувствителността на клетките към инсулина. По този начин тя регулира нивата на кръвна захар и е изключително подходяща за прием от всички в преддиабетно състояние или с диабет тип II.  
 1. Тя подобрява дейността на сърдечно-съдовата система

Навярно всички сме чували за изпитаната рецепта при високо кръвно – кисело мляко с Канела, която винаги помага и то моментално. Но Канелата може много повече от това да понижава артериалното налягане. Употребата на природното средство помага за доброто кръвообращение и понижава риска от образуването на съсиреци,  артеросклероза и други опасни сърдечно-съдови заболявания.  
 1. Ароматното вещество регулира стойностите на холестерол и триглицериди

Много изследвания показват, че Канелата има потенциал да влияе на липидния профил, като понижава нивата на лошия холестерол и триглицеридите. А както знаем именно тези два липидни показателя са от голямо значение за сърдечно-съдовото здраве.  
 1. Тя е богата на антиоксиданти

Малко познат факт е, че Канелата съдържа повече антиоксиданти от считаните от всички за първенци-чесън и риган. Антиоксидантите са тези, които защитават клетките от оскидативен стрес и помагат за предотвратяване на негативното въздействие, което свободните радикали оказват върху имунната система.  
 1. Канелата подпомага отслабването

Чудесно е да научим, че Канелата може да играе роля дори и в отслабването, тъй като насърчава загубата на мазнини и подобрява метаболизма. Тя е особено подходяща за прием при наличие на т. нар. „висцерално затлъстяване“ – опасно натрупване на мазнини около вътрешните органи, което крие високи рискове за здравето.  
 1. Тя притежава противомикробни, антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства

Тези ползи са благодарение на съдържащото се в Канелата органично съединение цинамалдехит, което е доказан активен боец срещу грип, различни вируси и микроби. Канелата е чудесен избор за всички, които искат да подсилят своя имунитет и да се радват на добро здраве.  
 1. Канелата поддържа здравето на стомашно-чревния тракт

В миналото в Европа, Азия и Африка Канелата се е използвала като лекарство за редица храносмилателни проблеми. В скорошно проучване изследователи от Мелбърн, Австралия установиха, че дори малка доза Канела съдейства на храносмилането, помага за намаляване на нивата на въглероден диоксид в стомаха и защитава стените на стомаха и тънките черва.  
 1. Тя е полезна за мозъка

Ароматната подправка може да подобри паметта, да засили мозъчната функция и със своите силни антиоксидантни свойства е от решаващо значение за здравето не само на тялото, но и на ума. Има данни, че Канелата действа благоприятно при дегенеративни неврологични заболявания като болестта на Паринсон и Алцхаймер, причиняващи прогресивна загуба на мозъчни клетки.  
 1. Има противовъзпалителни свойства

Канелата помага на тялото да се бори с инфекциите и с последващото увреждане на тъканите. Подходяща е и при хора с хронични възпалителни процеси в тялото и е често употребявано натурално средство срещу артрит.  
 1. Канелата помага за здрава и красива кожа

Екстрактът от Канела значително насърчава биосинтезата на Колаген тип I, с което поддържа кожата млада и здрава.

 Как да набавим Канела за нашия организъм бързо и лесно?

Заради невероятните здравословни ползи от Канела, висококачествен стандартизиран екстракт от ароматната подправка е включен в новия природен мултивитаминен комплекс Vitamineo. Формулата на Vitamineo е изключително богата и покрива нуждите на най-важните за човешкото тяло витамини, минерали и микроелементи. Добавените 50 mg в дневна доза Канела и цели 200 mg Глицин открояват Vitamineo от всички останали мултивитамини на пазара и го правят една комплексна хранителна добавка, подходяща за ежедневен прием от всеки, който цени своите здраве и живот.   Само три капсули Vitamineo на ден, разпределени сутрин, обед и вечер, осигуряват добро здраве, силен имунитет, нормална психична функция, здрав и спокоен сън.

1 thoughts on “Ползи от канелата – от подправка до хранителна добавка

 1. Кирил says:

  Канелата от магазина не върши ли работа, че да купувам,, специални,, капсули, сякаш направени точно за мен… 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *