Витамин С е опасен при Ковид инфекция?

covid-19
Как да подсилим имунната система е въпрос номер 1 за всеки, който се страхува от вирус, грип или настинка. Обикновено отговорът, до който се достига, е да се започне допълнителен прием на препоръчан натурален продукт, който обещава добро здраве. За съжаление с надеждата да се осигури защита и да се подобри работата на имунната система, често се прибягва до безразборен прием на хранителни добавки и витамини във високи дози, без да има загриженост за потенциална опасност или токсичност.   Повечето хора вярват, че приемът на подходящи хранителни добавки и витамини е полезен за здравето и е много удачен в преходните сезони и особено сега по време на глобалната пандемия от Коронавируса. И това наистина е така, но с цел да се засили колкото се може повече положителният ефект върху здравето, хората често приемат фармацевтични продукти в големи дози, без да се замислят дали всъщност това е безопасно.

Витамин С безспорно е най-популярният витамин в медицинските среди и се препоръчва като хранителна добавка за спомагателна терапия за всеки с вирус, инфекция или настинка.

Но с възникването на Ковид-пандемията и щетите, които нанася на организма опасният SARS-COV-2 вирус, започнаха да се повдигат въпроси относно безопасността от допълнителния прием на Витамин С след заразяване с Коронавирус. Опасенията са свързани с това, че Витамин С въздейства на коагулацията на кръвта и допринася за нейното съсирване. Не случайно доста жени влияят на месечния си цикъл именно с прием на високи дози от витамина. А както всички знаем, едно от най-рисковите последствия, свързани с Коронавируса, е образуването на кръвни съсиреци (тромби) най-вече в кръвоносните съдове на краката и белите дробове. Усложненията от тромбозата може да са животозастрашаващи, като може би най-сериозната заплаха е белодробната емболия, защото тя често води до фатален край. Диагностицирането на кръвни съсиреци при пациенти с COVID-19 може да е особено предизвикателство. Първо, защото симптомите на влошаваща се белодробна Ковид-инфекция, често са неразличими от симптомите на белодробна емболия и второ, вирусът може да повлияе на лабораторните изследвания, които се използват за диагностициране. Тъй като Витамин С може да повиши прокоагулантната активност и да увеличи тромботичния риск, то може би приемът му при доказана Ковид-инфекция е противопоказен и опасен. Около това заключение са достигнали и някои от именитите български лекари, борещи се на първа линия. Какво казват те:  
  • Д-р Халил, началник на Ковид отделението на Втора градска болница, гр. София:

„Витамин С е забранен при COVID-19

Заболелите от COVID-19 да не взимат в никакъв случай Витамин С. Причината е, че този витамин помага за съсирване на кръвта, а при заболяването често се образуват тромби. „ https://offnews.bg/zdrave/vitamin-s-e-zabranen-pri-covid-19-mozhem-da-se-razboleem-4-pati-za-go-733480.html  
  • Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, интернист и началник на отделение в в МВР-болница, гр. София:

Много витамин C не е препоръчителен, защото COVID предизвиква съсирване

В по-високи дози витамин С укрепва съдовата стена и се насочва към по-добро кръвосъсирване. Коронавирусът уврежда кръвоносните съдове така, че предизвиква съсирване в тях. Затова приемането на високи дози от този витамин едва ли е най-разумното нещо, което може да се направи.“ https://www.monitor.bg/bg/a/view/d-r-aleksandyr-simidchiev-trite-standartni-merki-rabotjat-pri-vsichki-respiratorni-virusi-216365  
  • Проф. Иво Петров, кардиолог и ангиолог в Acibadem City Clinic, гр. София.

 Има противоречиви мнения за Витамин C и Коронавируса

Аз бих се въздържал от коментар за витамин C, тъй като има много противоречащи си мнения.„ https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8849753   Вземайки предвид потенциалната опасност от приема на високи дози Витамин С при заболяване с Коронавирус, българска фармацевтична компания създаде „Витазон макс“– първият продукт с препоръчваните при COVID-19  Селен, Цинк и Витамин D, който обаче не съдържа Витамин С.  „Витазон макс“ може да се приема  не само при доказна инфекция, но и като превенция с цел повишаване на защитните сили и намаляване на риска от зараза. Доказано Селен, Цинк и Витамин D имат изключително голямо значение за работата на имунитета, особено при опасния SARS-COV-2  вирус. Добавеният във формулата Магнезий увеличава още повече ползите от приема на продукта по време на пандемия и вирусни заплахи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *