Колаген – ключът към здравето и красотата

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло.

Той е основният белтък на съединителната тъкан. Има влакнеста структура, здрав, неразтеглив с голяма издръжливост на опън и е главен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки и основен белтъчен компонент на костите и зъбите. Той осигурява здравина и еластичност на кожата и при деградацията му се получават бръчки. Колагенът е  укрепващ белтък в кръвоносните съдове, а кристална му форма се съдържа и в лещата на окото. Колагенът е пептид, т.е. верига от аминокиселини – глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин. Тези аминокиселини могат да се подреждат по различни начини и така да се синтезират различни видове колаген. Доказано е, че има над 12 вида колаген, които имат различни функции в човешкото тяло. Засега най-изобилни като количество и най-съществни като ползи остават колаген тип 1, 2 и 3.

Защо се използва хидролизиран колаген?

Усвояемостта на колагена зависи от пептидните му връзки. Колкото по-къси са те, толкова по-лесено се усвоява. Рибният колаген има по-къси пептидни връзки от телешкия. Телешкият колаген на прах се получава чрез метод на хидролиза, който скъсява естествено дългите пептидни връзки. Пептидните връзки в белтъците са метастабилни /привидно стабилно състояние, което зависи от промяна в енергията/. Това означава, че в присъствие на вода, те се разкъсват спонтанно. Този процес може да се ускори с повишаване на температурата, а в организма става чрез ензими.

Колагеновият хидролизат е признат за безопасна храна с минимални неблагоприятни ефекти, чийто аминокиселинен състав осигурява повишени нива на глицин и пролин, които се натрупват при правилно усвояване, предимно в хрущяла. Както стареенето, така и неправилното хранене могат да повлияят на нивото на колаген в тялото. Тези промени не са забележими в ранните етапи от живота, но стават очевидни в зрялата фаза, в която приемът на храна не отговаря толкова ефективно на препоръчаните изисквания по отношение на енергия и макро и микроелементи. Също така на този етап шансовете за развитие на заболявания на костите и ставите са по-високи.

Колагеновия хидролизат има положителна терапевтична роля при остеопороза и остеоартрит: потенциално повишава костната минерална плътност, има защитен ефект върху ставния хрущял и преди всичко осигурява симптоматично облекчаване на болката. Въпреки че няма консенсус в търсената научна литература относно дозата на колагеновия хидролизат, която трябва да се прилага, беше отбелязано, че при дневна добавка от 8000 мg има повишаване на концентрацията на глицин и пролин в плазмата. Също така, дневните дози, еквивалентни на 14 000 мg, оказват значително подобрение на симптомите на остеоартрит и остеопороза. Като цяло, резултатите от проучванията предполагат, че хидролизиран колаген е с хондропротективно и противовъзпалително действие при посттравматичен остеоартрит. Оралният прием на биоактивни колагенови пептиди, води до значимо намаляване на болката в ставите, свързана с движение и при млади активни индивиди, страдащи от дискомфорт в колянната става. Това доведе до най-новата разработка в областта, а именно революционният продукт F14+“. Той съдържа всички съставки, от които тялото Ви се нуждае, за да изгради повече Колаген и да се бори с признаците на стареене. Най-добрата форма на колаген, предназначен за котно-ставно здраве, са биоактивните колагенови пептиди, съдържащи се в F14+“. Те са специално разработени да се абсорбират в човешките тъкани и кости. Представляват мощни протеинови молекули, които действат като градивни елементи за здрава костна тъкан.

Новият Ф14+:

  • 100% чисти суровини
  • Високо качество и бионаличност
  • Мощно четворно действие
  • Лесен и удобен прием

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *